Per Nadal, aposta per un consum responsable

Al Nadal podem començar a prendre consciència sobre el consum sostenible. (Tercers).

Les festes nadalenques són un bon moment per conscienciar-se i adoptar noves formes de consum més sostenibles

Per Judith Vives

Amb la proximitat de les festes nadalenques, el consum es dispara. Tots comprem regals per a la nostra família i amics, a més d’organitzar dinars i sopars de celebració en què es consumiran molts més productes del que és habitual.

Aquest any, tots estem obligats a ser més responsables que mai, evitar les grans trobades i mantenir-nos en el possible dins el grup bombolla. Però això no impedeix també que comencem a actuar de forma conscient i promoure un consum responsable i sostenible.

El consum i la producció responsable és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, concretament l’ODS12. I ho és perquè, entre altres coses, el consum individual representa aproximadament el 64% de les emissions globals, segons dades de la Comunitat Per Clima.

Aquest objectiu vol mentalitzar sobre la importància de canviar els nostres hàbits de consum perquè siguem molt més sostenibles. Per a això, és important començar a “reduir” el consum de productes innecessaris o fer un ús més intel·ligent d’aquests productes per reduir els residus i l’impacte en el medi ambient.

Petites accions amb impacte

Podem començar amb accions tan senzilles com reutilitzar el paper de regal i reciclar la decoració nadalenca, per no estar comprant cada any nous objectes que després anem a llençar. Podem reutilitzar el paper d’altres anys o utilitzar altres materials, com paper de diari. També podem aprofitar aquestes dates per eliminar l’ús de les bosses de plàstic i portar bosses reutilitzables quan anem a comprar.

Però hi ha moltes més opcions que cadascú de nosaltres pot prendre perquè el consum nadalenc sigui responsable i sostenible. Per exemple, a l’hora de comprar els regals, podem apostar per alternatives sostenibles. Podem regalar béns no materials, com ara una visita a un museu.

També podem optar per regals respectuosos amb el medi ambient, elaborats amb materials sostenibles o reciclats. Un altre aspecte que podem tenir en compte són les condicions laborals de les persones que els hagin fabricat, per promoure així la producció responsable.

A l’hora de posar l’arbre, tant els naturals com els sintètics tenen pros i contres. En el cas dels naturals, podem optar per comprar-los de producció local o propera al nostre municipi i cuidar-lo per allargar la seva vida i que ens serveixi a les pròximes festes de Nadal. També podem crear un arbre de Nadal amb materials reciclats i deixar volar així la nostra creativitat.

Altres idees passen per replantejar els dinars i sopars apostant per aliments de producció ecològica i quilòmetre 0, així com per productes de comerç just.

Idees amb premi

Totes les idees per promoure un consum responsable són vàlides i útils, tant per a les festes de Nadal com per a la resta de l’any. Si tens alguna idea interessant, anima als teus companys de classe a presentar-vos als Premis Blanquerna Impulsa que promou la Fundació Blanquerna. L’ODS 12 és un dels seleccionats per a aquesta convocatòria.

Amb aquesta convocatòria pots guanyar molts premis mentre aportes el teu gra de sorra a la millora del nostre planeta.

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundació Blanquerna.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here