Periodistes, herois (i malvats) de cinema

Tots els homes del president

Moltes pel·lícules han mostrat els valors del bon periodisme o denunciat les seves males pràctiques

El cinema i el periodisme han mantingut al llarg de la història una intensa relació. Són moltes les pel·lícules que retraten la tasca dels periodistes i que ens mostren els valors del periodisme rigorós i d’investigació. Però el cinema també s’ha fixat en les males pràctiques i els abusos que a vegades es produeixen en aquesta professió.

Aquestes són algunes de les millors pel·lícules que ens ajuden a reflexionar sobre la funció del periodisme.

 

Tots els homes del president (1976)

El títol per antonomàsia sobre els valors del periodisme de recerca i rigor és Tots els homes del president, d’Alan J. Pakula.

Guanyadora de 4 Oscars, aquest film protagonitzat per Dustin Hoffman i Robert Redford reconstrueix la recerca per part de dos joves periodistes del The Washington Post per a arribar al fons del cas Watergate que va acabar amb la dimissió del president dels Estats Units Richard Nixon.

Robert Redford tenia molt d’interès a realitzar aquesta pel·lícula i va comprar els drets del llibre redactat pels dos periodistes del The Washington Post abans fins i tot que sortís publicat.

 

Spotlight (2015)

Spotlight, de Tom MacCarthy, també reconstrueix la història d’una recerca periodística real. En aquest cas destapen l’escàndol per abusos sexuals a menors per part de capellans de l’Església catòlica.

La recerca va ser duta a terme per un equip de periodistes de recerca del diari The Boston Globe. Durant mesos, van investigar diversos casos d’abús per part de sacerdots a la ciutat de Boston.

Gràcies a aquests reportatges, el diari va guanyar un Premi Pulitzer, el premi periodístic més prestigiós. I la pel·lícula va guanyar un Oscar a la Millor Pel·lícula.

 

Ciutadà Kane (1941)

L’obra mestra d’Orson Welles relata la història d’un magnat dels mitjans de comunicació que guarda moltes semblances i paral·lelismes amb la biografia del gran empresari William Randolph Hearst.

Encara que Welles va manifestar públicament que no havia retratat a Hearst, actualment està acceptat que efectivament Charles Foster Kane, el protagonista de Ciudadà Kane, encarna en el cel·luloide al magnat de la premsa.

La pel·lícula tracta d’explicar què signifiquen les últimes paraules pronunciades per Kane abans de morir. Aquest és el pretext per repassar, a partir de diversos flashbacks i testimoniatges de diferents personatges, la vida d’aquest magnat del periodisme que no va tenir escrúpols a l’hora de fer qualsevol cosa i manipular els mitjans per a triomfar.

 

El Dilema (1999)

Michael Mann dirigeix aquest film que té com a protagonista un periodista (Al Pacino) que explica com una empresa de tabac afegeix una substància addictiva als cigarrets per enganxar més als fumadors.

La trama de El dilema es basa en un cas real de periodisme de recerca que va comptar també amb la col·laboració d’un bioquímic que havia treballat en l’empresa (interpretat per Russell Crowe).

Tant el periodista com el productor televisiu que van revelar l’assumpte van haver de deixar l’ofici per posar-se a fer classes a la Universitat de Berkeley després d’aquest cas.

 

El gran carnaval (1951)

Moltes pel·lícules ens mostren una imatge idealitzada i gairebé heroica del periodisme. En el cas de El gran carnaval, es mostren les conseqüències del mal periodisme.

Aquest film de Billy Wilder explica la història d’un periodista que es deixa portar pels seus propis interessos i converteix el cas d’un home atrapat en un túnel en un espectacle mediàtic.

La pel·lícula ens ensenya que no tots els periodistes actuen de manera desinteressada i rigorosa a l’hora d’informar.

 

Bona nit i bona sort (2005)

George Clooney va dirigir aquesta pel·lícula en blanc i negre ambientada en els temps de l’anomenada “caça de bruixes” de Hollywood. Va tenir lloc en el context de la Guerra Freda, quan la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) i els Estats Units competien per ampliar la seva influència al món. Durant aquesta època, les persones amb idees comunistes o socialistes estaven perseguides als Estats Units.

La pel·lícula narra el conflicte real entre el periodista de televisió Edward R. Murrow, presentador de la CBS, i el senador Joseph McCarthy, màxim representant de la persecució contra els comunistes als Estats Units.

El film es basa en dades reals, escrits i orals. El títol fa referència a la frase que Murrow utilitzava per a acomiadar els seus programes.

Luna nueva (1940)

Aquest clàssic de la comèdia romàntica de Hollywood adapta una obra de teatre creada per Ben Hecht i Charles MacArthur que té lloc al món del periodisme.

En ella, l’editor d’un diari es val de qualsevol estratagema per retenir la seva periodista estrella, que a més és la seva ex-xicota, i que està a punt de casar-se amb un altre home. La pel·lícula compta amb diàlegs hilarants i situacions molt divertides.

 

Primera plana (1974)

Alguns anys més tard d’estrenar Luna Nueva, el director Billy Wilder es va basar en la mateixa obra de Ben Hecht per filmar aquesta comèdia protagonitzada per la parella còmica Jack Lemmon i Walter Matthau.

De nou, els diàlegs hilarants i la relació entre els dos personatges generen una sèrie de situacions molt divertides en el context de la redacció d’un diari.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega l’itinerari d’EDUCACIÓ MEDIÀTICA

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: PERIODISME I MITJANS DE COMUNICACIÓ

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here