Les plataformes de ‘streaming’ s’imposen als Globus d’Or

L'Associació de Premsa Estrangera de Hollywood és l'encarregada d'organitzar els Globus d'Or. (Flickr)

Netflix, Amazon i Disney Plus acaparen premis i les sèries roben protagonisme al cinema

Els Globus d’Or s’han considerat tradicionalment com l’”avantsala dels Oscars“. Aquest lliurament de premis, que organitza l’Associació de Premsa Estrangera de Hollywood, se celebra unes setmanes abans que la gala dels premis de l’Acadèmia de Cinema dels Estats Units. Sovint, el seu palmarès ens dóna pistes sobre quines poden ser les pel·lícules guanyadores de l’Oscar d’aquest any.

Però en aquesta edició, els titulars dels grans mitjans de comunicació s’han fixat més en les sèries premiades que en les pel·lícules. Tenint en compte que a la gala dels Oscar no es premien sèries de televisió, això suposa un canvi de tendència que ens indica que alguna cosa està canviant al sector audiovisual: les plataformes d’ streaming estan guanyant terreny a les sales de cinema.

Ho demostra el fet que la plataforma Netflix ha estat la gran triomfadora en les categories de cinema i de sèries i s’ha emportat 42 premis, 22 en reconeixement a pel·lícules i 20 per a sèries i minisèries de televisió.

Netflix s’ha endut 4 Premis per la sèrie The Crown (Millor Sèrie Dramàtica, Millor Actriu, Millor Actor i Millor Actriu de Repartiment). Aquesta sèrie reconstrueix la història de la família reial britànica i del mandat de la reina Isabel II a partir de diferents esdeveniments de la història del Regne Unit.

Un altre èxit d’aquesta temporada a la plataforma és la sèrie Gambito de Dama, que ha estat escollida la Millor Sèrie curta i la seva protagonista, Anya Taylor-Joy, com a Millor Actriu en aquest apartat. Aquesta sèrie s’ambienta en el món de l’escacs i ha aconseguit tornar a posar de moda aquest joc de taula.

També de Netflix és la pel·lícula Ma Rainey’s Black Bottom, per la qual Chadwick Boseman ha guanyat el premi a millor actor dramàtic a títol pòstum.

Les produccions d’Amazon i Disney Plus també destaquen al palmarès. Soul, la nova pel·lícula de Pixar que es va estrenar directament a Disney Plus, ha guanyat el premi a Millor film d’animació.

Com a millor pel·lícula de comèdia ha guanyat Borat 2, la seqüela de l’hilarant fals documental de 2008 que ja va protagonitzar Sasha Baron Cohen, que s’ha endut el premi a millor actor. Aquest film, que segueix amb la seva paròdia sobre la política i la societat americana, es va estrenar el passat mes d’octubre directament a Amazon Prime i no s’ha vist en cinemes.

Dins l’apartat de cinema, la pel·lícula guanyadora com a millor film dramàtic ha estat Nomadland, un híbrid entre documental i ficció amb Frances McDormand com a protagonista. Aquesta pel·lícula ens parla d’un grup de persones que, després de la crisi de l’any 2008, es van llançar a viure en caravanes per viatjar pel Mid-West d’Estats Units buscant treballs temporals poc qualificats per poder sobreviure.

La seva directora, Chloé Zhao, s’ha convertit en la segona dona a guanyar el premi a la millor direcció després que el 1984 ho va aconseguir Barbra Streisand per Yentl.

 

Les plataformes guanyen terreny als cinemes

La pandemia de Covid-19, que ens ha mantingut confinats a casa durant mesos i que ha obligat a tancar cinemes i teatres, ha suposat un gran impuls per a les plataformes de streaming.

En l’última dècada hem observat el creixement d’aquest tipus de plataformes que ofereixen continguts a la carta que podem consumir quan vulguem. Netflix, HBO o l’espanyola Filmin són algunes de les plataformes més populars.

A banda d’una gran oferta de sèries, aquestes plataformes també permeten recuperar pel·lícules. Al principi, les pel·lícules arribaven a les plataformes després de passar primer per l’estrena als cinemes. Però amb la pandèmia de Covid-19, les regles de joc han canviat.

Davant la impossibilitat d’estrenar en cinemes, moltes productores han apostat per utilitzar l’streaming. Ha estat el cas, per exemple, de pel·lícules com Borat 2 o Soul, que s’han estrenat respectivament a Amazon i Disney Plus.

Aquesta situació està provocant tota una revolució en els hàbits de consum i distribució cinematogràfics, que cada vegada estaran més marcats per les plataformes d’streaming. El 2020, el nombre global de subscriptors a aquestes plataformes s’ha incrementat un 50%.

Alguns estudis de cinema com Warner Bros han anunciat que durant el 2021 estrenaran grans produccions com Dune, Matrix 4, o Godzilla vs. Kong a través d’HBO Max, de moment només als Estats Units.

Aquesta situació planteja molts interrogants sobre el futur dels cinemes convencionals. Algunes sales han hagut de tancar per culpa de la disminució de públic provocada per la pandèmia i es preveu que altres ho facin per la manca d’una oferta interessant. Altres sales, com és el cas de Phenomena a Barcelona, ​​opten per l’especialització i l’organització d’esdeveniments que puguin atreure públic a la sala.

 

El ‘boom’ de les sèries

El creixement de les plataformes d’streaming està estretament relacionat amb el ‘boom’ de les sèries. A principis de l’any 2000, sèries com Los Soprano, El ala oeste de la Casa Blanca o 24 van impulsar un nou format de ficció televisiva de qualitat.

 

Uns 15 anys més tard, l’oferta de sèries es va multiplicar. Només el 2014, es van estrenar fins a 180 ficcions televisives als canals de cable d’Estats Units. A aquestes xifres havien de sumar-se les produccions de plataformes com Netflix o HBO. Des de llavors, el fenomen de les sèries no ha deixat de créixer, en alguns casos arribant a desplaçar les pel·lícules i el cinema a un segon lloc.

Algunes sèries com Juego de tronos o Stranger Things s’han convertit en fenòmens de masses i sèries de culte, fet que ha contribuït a alimentar encara més el boom de les sèries i ha fet sorgir produccions a nivell local, com és el cas de les sèries espanyoles o les turques. 

Fonts: Golden Globes, Hipertextual, UNAV.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

COMPARTIR
Article anteriorEsport i dona, conceptes inseparables
Article següentL’expresident francès Nicolas Sarkozy, condemnat a tres anys de presó
Periodista 'freelance'. És redactora de Junior Report i col·labora amb altres mitjans com La Vanguardia Digital i Público. En paral·lel fa classes d’història del cinema i col·labora en l'organització de festivals com el Som Cinema de Lleida o el Mercat del Film de Mataró.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here