Poemes per expressar les preocupacions dels joves

Portada del llibre 'Mi vida es un poema'.

Javier García Rodríguez és autor de diversos llibres amb els quals demostra que es pot trobar poesia en la quotidianitat

Per Judith Vives

El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia, una jornada decretada per la UNESCO el 1999 amb l’objectiu de commemorar una de les formes d’expressió i identitat lingüística més preuades de la humanitat.

De vegades pot semblar que la poesia és complicada o que costa d’entendre, però la veritat és que a través d’aquest gènere literari es poden expressar tota mena de sensacions, idees, sentiments i missatges que de vegades costa comunicar amb altres mitjans.

Això és el que fa Javier García Rodríguez amb els seus llibres de poesia per a joves tot i que, com ell mateix explica, dels seus poemes poden gaudir-ne persones de totes les edats.

En la seva obra més recent, titulada Miedo a los perros que me han dicho que no muerden, a través de cada poema imagina com és una jornada sencera d’un adolescent, des que es desperta fins que se’n va a dormir, surt a passejar, mira una sèrie o parla amb la família.

“El que he volgut mostrar és que en cadascuna de les activitats que realitzem al llarg del dia podem trobar la poesia”, explica Javier García Rodríguez, que també és professor de teoria de la literatura i literatura comparada a la Universitat d’Oviedo.

El títol d’aquest llibre sorgeix d’un vers de l’escriptor nord-americà Raymond Carver i fa referència, segons explica García Rodríguez, a com els joves aprenen a defensar-se davant les dificultats de la vida.

El llibre es completa amb unes espectaculars il·lustracions de Beatriz Ramo, més coneguda amb el nom artístic de Naranjalidad.

A més,  Miedo a los perros que me han dicho que no muerden forma part de la campanya “Orgullosa de mi“, llançada per l’editorial SM per posar en valor els llibres que trenquen barreres i contribueixen a l’empoderament femení.

 

La meva vida és un poema

Amb la mateixa voluntat d’apropar la poesia als joves, García Rodríguez va publicar fa tres anys Mi vida es un poema, on presenta una selecció de poemes que toquen els temes propis de l’adolescència: la vida, l’amor, el desamor, l’oci, la publicitat, les xarxes socials, els programes de televisió, el joc lingüístic o la reflexió personal. I ho fa amb uns originals poemes plens de referències culturals que formen part del nostre imaginari social actual.

Aquest poemari comprèn poemes originals amb referències culturals que construeixen l’imaginari social actual.

En tots dos llibres, Javier García Rodríguez tracta la poesia com una via per arribar als adolescents i aconseguir que gaudeixin de la lectura alhora que es submergeixen en la màgia dels poemes. Es tracta de composicions breus que amb la seva temàtica reflexiva ajuden a construir la identitat.

“M’agrada crear poesia per a joves que s’allunyi de la imatge nyonya i sentimental de la poesia, i que alhora sigui exigent amb els lectors”, afegeix.

Informació elaborada en col·laboració amb SM / Cruïllla

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here