Pot el confinament agreujar l’addicció als videojocs?

Durant la quarantena, nens i adolescents han dedicat llargues estones a distreure's amb els videojocs i a consumir continguts a través de les pantalles. (Xavier Cervera)

L’activitat digital dels menors ha augmentat des de l’inici del tancament dels centres escolars 

Tancar les escoles i instituts fou una de les mesures aprovades per frenar l’expansió de la pandèmia de coronavirus a la majoria de països del món. 

A Espanya, els nens i adolescents no van poder sortir de casa seva durant més d’un mes, des dels primers dies de l’estat d’alarma fins a l’inici de les mesures de la desescalada; un procés gradual i per fases segons cada país. 

Però, què fer si es disposa de tant temps lliure? Passar hores davant de l’ordinador, la tauleta, el mòbil o jugar amb les consoles s’ha convertit en una manera de passar l’estona i evitar l’avorriment per a molts joves.

 

Més hores de joc

De moment, no hi ha dades d’organismes oficials que avalin l’increment d’usuaris i d’hores dedicades al joc online. Això no obstant, des de plataformes de jugadors com STEAM s’aprecia un augment del número d’usuaris connectats. És a dir, de jugadors. 

També Twitch, plataforma de vídeo en directe, mostra com els seus usuaris actius han augmentat en els mesos d’abril i maig, coincidint amb els mesos de confinament. Quasi dos milions i mig de persones han utilitzat aquest canal. 

La majoria d’usuaris que retransmeten a través de Twitch són gamers que juguen en directe i poden rebre “propines” per part dels seus seguidors. També poden animar-los a que se subscriguin al seu canal pagant una quota. Aquests jugadors que retransmeten les seves partides en directe es coneixen com a streamers, i els més famosos poden obtenir un salari de la seva activitat virtual. 

El teletreball d’una gran part de la població i el consum d’oci a través d’Internet també ha provocat que es dispari l’ús de dades i la compra de dispositius tecnològics. 

A Espanya, per exemple, les grans operadores de telefonia mòbil van experimentar un creixement del trànsit de quasi el 40% durant la primera setmana de confinament del mes de març, segons donaren a conèixer en un comunicat les principals empreses de telecomunicacions del país a mitjans de ese mes. 

Jugar de manera responsable

Des de la Interactive Software Federation of Europe (ISFE), que representa les principals companyies de software interactiu i associacions de tota Europa, s’aconsella als pares i educadors que segueixin les indicacions del segell PEGI (Pan European Game Information) de videojocs. 

Aquest sistema de classificació serveix per saber quin és el contingut dels videojocs i software d’entreteniment basant-se en diferents criteris com la violència, el tipus de llenguatge emprat o l’existència d’escenes de sexe, entre d’altres. 

D’altra banda, la indústria dels videojocs ha llançat a través de les xarxes socials la campanya #PlayApartTogether, que compta amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu objectiu és fer més amè el període de confinament. 

Això no obstant, i davant d’aquest augment del consum de continguts online, psicòlegs, experts en noves tecnologies i organitzacions alerten de la perillositat de passar moltes hores davant de la pantalla i recomanen establir horaris per evitar el possible desenvolupament de conductes addictives, sobretot entre els més joves. 

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

COMPARTIR
Article anteriorEls ‘E-sports’: quan els videojocs es converteixen en esport professional
Article següentVideojocs a la gran pantalla
Periodista i escriptora. Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament Crític (Universitat Pompeu Fabra). Vinculada al món de la comunicació i la cultura, ha treballat a Bright Expats a Brussel·les, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Ara és redactora de Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here