Premis Oscar: una nit de cine

La gala dels Oscars es retransmet a països dels cinc continents, encara que els últims anys ha perdut audiència. (Mike Blake / Reuters)

La 92a edició dels premis de cinema més populars del món se celebrarà diumenge, 9 de febrer

La tarda de diumenge, 9 de febrer, a Los Angeles (els Estats Units) se celebrarà la gala de lliurament dels Premis Oscar, els guardons de cinema més famosos del món.

La cerimònia dels Oscars sempre provoca molta expectació per la gran quantitat d’estrelles de cine, directors i celebritats del món de l’espectacle que s’hi apleguen, a banda del prestigi de les pel·lícules nominades.

També són els premis de cinema més antics del món. Va ser el 1929 quan l’Acadèmia Cinematogràfica dels Estats Units va decidir celebrar un petit acte social per reconèixer el treball dels professionals del sector cinematogràfic.

D’això ja fa gairebé un segle i aquesta serà la 92a edició dels premis. Hollywood continua sent la meca del cinema i els premis Oscar són el seu esdeveniment més esperat.

 

Una nova edició sense presentador

L’any passat, l’escollit per presentar la gala va ser el còmic afroamericà Kevin Hart. Però la publicació d’uns tuits homòfobs que havia escrit feia uns anys va encendre la polèmica i l’humorista va haver de renunciar-hi.

La gala es va fer sense presentador: només pujaven a l’escenari els artistes que actuaven i els actors encarregats de lliurar els premis. Arran d’aquest fet, la gala va tenir un ritme més àgil i va aconseguir més audiència respecte a l’any anterior. Potser per això l’Acadèmia enguany ha optat pel mateix model.

Entre els encarregats de lliurar els premis hi ha actors i actrius com Timothée Chalamet, actor de Donetes; Penélope Cruz, actriu de Dolor y gloria; Lin-Manuel Miranda, actor i autor del famós musical Hamilton; o Mark Ruffalo, conegut pel seu paper de Hulk a Avengers.

La pel·lícula més nominada és Joker, amb 11 nominacions. La segueixen The Irishman, 1917, Once Upon a Time in… Hollywood, amb 10 nominacions cadascuna. D’altra banda, la cinta sud-coreana Parasite ha aconseguit una doble nominació a Millor Pel·lícula i Millor Pel·lícula Estrangera.

 

Connectar el cine amb les noves generacions

Malgrat el desplegament de mitjans arribats de tot el món per cobrir la catifa vermella i la cerimònia, l’audiència televisiva dels Oscars ha disminuït els darrers anys.

L’audiència del 2018 va ser la pitjor de la història i el 2019 només es va recuperar un 12%, segons dades de Statista. Però aquestes xifres encara queden lluny dels anys anteriors. Què ho fa que sigui així?

D’una banda, el cinema ha deixat de ser una opció d’entreteniment per a les generacions més joves. Això es deu sobretot a l’aparició de noves plataformes audiovisuals com Netflix, HBO o Amazon Video, que han canviat la manera de produir i veure pel·lícules.

A més a més, aquestes plataformes ofereixen un catàleg més extens, disponible en ‘streaming’, i permeten veure les estrenes a un preu més reduït que una entrada de cinema.

D’altra banda, històricament, els membres de l’Acadèmia no han tingut en compte les pel·lícules comercials a l’hora de decidir les nominacions dels Oscars.

Conscients que tenen un gran èxit entre el públic (encara que no entre la crítica), l’Acadèmia ha començat a incloure aquest tipus de pel·lícules entre les seves nominades, com Avengers o Star Wars, en un intent d’acostar-se al públic més jove.

I, a més de comptar amb les produccions dels grans estudis de cinema, també ha inclòs pel·lícules produïdes per les noves plataformes.

Sense anar més lluny, la guanyadora dels Oscars a Millor Pel·lícula i Millor Director el 2019 va ser Roma, una producció de Netflix. I enguany presenta dues candidates: The Irishman i Marriage Story. Sembla que el futur del cinema també passa per internet.

El tema de la setmana ‘Oscars 2020’ té el suport de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here