Prepara’t per fer el salt al món de la dansa

Estudiants de dansa contemporània durant l'espectacle 'Ego in Motion'. (Institut del Teatre)

La formació integrada permet obtenir un títol professional de dansa juntament amb el graduat d’ESO o batxillerat

Per Judith Vives

Per arribar a ser un ballarí o ballarina professional t’has de començar a entrenar des de molt jove.

Molts nens i nenes fan classes extraescolars de dansa des de petits i, en cas de mostrar una especial vocació per la dansa, es plantegen seguir entrenant i formant-se per poder arribar a ser ballarins professionals algun dia.

Aquesta opció requereix molt esforç i sacrificis perquè cal dedicar moltes hores a preparar-se. La majoria dels ballarins han hagut de compaginar els seus estudis de secundària i batxillerat amb les classes de dansa, de manera que també cal molt compromís i capacitat d’organització.

Una fórmula que fa una mica més fàcil el camí és la Formació Integrada de Dansa i ESO o Batxillerat, un model que des de 2011 ofereix el Conservatori Professional de Dansa de l’Institut de Teatre.

De les seves aules han sorgit coreògrafs de gran projecció com Lali Ayguadé, Gustavo Ramírez, José Maldonado o Jesús Carmona, així com ballarins que avui dia formen part de les millors companyies internacionals.

Estudiants de dansa clàssica. (Institut del Teatre)

 

Grau professional amb ESO o batxillerat

Aquests estudis integrats et permeten treure’t el graduat en educació secundària obligatòria o el batxillerat artístic al mateix temps que el Grau Professional de Dansa en l’especialitat que més t’agradi: dansa clàssica, dansa contemporània o dansa espanyola.

La directora del Conservatori de Dansa, Marina Escoda, explica que aquesta formació integrada facilita el dia a dia dels alumnes, sobretot perquè el professorat coneix la realitat dels estudiants.

Així, per exemple, l’alumnat d’ESO del Conservatori de Dansa fa 20 hores lectives setmanals respecte de les 30 hores lectives que marca el currículum, ja que després de les classes tradicionals els alumnes han de dedicar unes hores a la dansa.

Algunes assignatures com educació física, música o les optatives queden convalidades amb la formació de dansa, el programa inclou música, improvisació, entrenament corporal i pràctica escènica, entre d’altres.

En aquest programa també es duen a terme projectes singulars com l’assignatura de Tecnologia Artística, una iniciativa enfocada a les arts escèniques.

 

Dansa clàssica, contemporània i espanyola

Amb la formació integrada en Dansa i ESO / Batxillerat, els futurs ballarins poden triar entre les especialitats de dansa clàssica, contemporània i espanyola, en un itinerari de sis cursos.

La dansa clàssica és la formació amb més demanda i està centrada en la disciplina clàssica més rigorosa.

View this post on Instagram

En breu IT Dansa, la Jove companyia de dansa de l'Institut del Teatre @itdancers_official , inicia la seva gira europea. La temporada arrenca el diumenge 26 de gener i finalitza el 14 de juny, temps que permetrà als joves intèrprets, sota la direcció artística de Catherine Allard, ballar en diferents municipis de França i Alemanya. A més, enguany, per primera vegada, participarà en el festival de dansa Steps de Suïssa del 27 d’abril al 13 de maig, així com en el Kuopio Dance Festival de Finlàndia, un dels esdeveniments més importants de dansa dels països nòrdics, on actuarà els dies 12, 13 i 14 de juny. En total seran una vintena d'actuacions on ballaran les peces The Prom de @lanogal , Kaash, d'@akramkhancompany, In Memoriam, de @sidilarbicherkaoui i Whim d'Alexander @ekman Imatges de l'assaig de la gira de Luis San Andres @luissanandresmalo #ITDansa #giraITDansa #Whim #Kaash #InMemoriam #TheProm #dansa #dance #dansacontemporània #InstitutdelTeatre

A post shared by Institut del Teatre (@institutdelteatre) on

En l’especialitat de dansa contemporània es requereix un perfil de ballarí amb un bon domini tècnic i al mateix temps amb una gran versatilitat, autonomia i creativitat.

Finalment, la dansa espanyola t’exigirà una mica més d’esforç ja que, a més dels coneixements bàsics d’un ballarí, cal completar-la amb altres aprenentatges com les castanyoles.

Durant el curs, els alumnes tindran ocasió de posar en pràctica els seus coneixements, i actuar en diferents esdeveniments oberts al públic com el Dia de la Dansa, la inauguració de la Fira d’Abril o durant la Nit dels Museus a l’Institut del Teatre.

Actuació en els tallers de dansa espanyola. (Marina Olmos / Institut del Teatre)

 

Preparació física, intel·lectual i psicològica

 Un aspecte important de la formació integrada és que proporciona als alumnes una preparació física i artística, però també intel·lectual i psicològica per fer front als reptes del món professional de la dansa.

“Són alumnes molt joves que han pres una decisió i que ja tenen la seva vida enfocada”, apunta Escoda, assenyalant que a l’escola es fa seguiment psicològic per ajudar a aquests joves a adaptar-se a les peculiaritats d’aquest món.

En aquest sentit, se’ls prepara per enfrontar-se a les audicions, gestionar les seves expectatives i els possibles fracassos.

Per accedir a aquests estudis, els estudiants han de reunir unes condicions físiques determinades i superar una prova d’accés. Aprofita la propera jornada de portes obertes de l’Institut de Teatre, el dia 7 de març, per conèixer la proposta educativa del Conservatori de Dansa.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here