Pro Tools: el programa de referència per a gravar cançons

Amb un teclat connectat al DAW del nostres ordinador, podem compondre cancions d'èxit. (Microfusa)

Els professionals utilitzen aquest programari de producció musical que permet crear composicions tan sols amb un portàtil

Per Judith Vives

Abans de l’era digital, si volies compondre i gravar un tema necessitaves tenir accés a un estudi de gravació ben equipat i, per descomptat, comptar amb un grup de músics i els seus instruments per crear la música i la veu.

Avui en dia, amb poc més que un ordinador portàtil pots crear grans temes i fins i tot triomfar en el món de la música.

Amb l’era digital han arribat les anomenades estacions de treball d’àudio digital (DAW). Es tracta de programaris avançats que permeten realitzar les principals fases de creació d’una peça musical o sonora des d’un ordinador.

Entre els programes de producció musical més populars destaca Pro Tools. “Pots crear una cançó d’inici a fi, des de compondre, gravar, editar i barrejar fins a masteritzar el teu tema“, explica Ivan Alcaraz, professor de so de Microfusa a Barcelona.

Pro Tools també s’utilitza en l’edició de música i so per a pel·lícules i sèries de televisió, ja que el programa permet editar els diàlegs i efectes de so directament sobre la imatge.

 

El programari dels professionals

Alcaraz explica que Pro Tools és un programa estàndard en el món professional, present en la majoria d’estudis de gravació.

Si bé és cert que es tracta d’un programa poc intuïtiu, és un dels programes més ràpids i eficaços per editar música. Per aquesta raó, moltes vegades els productors treballen amb altres DAW més intuïtives per desenvolupar les seves idees, però es passen a Pro Tools per fer la gravació definitiva.

Pro Tools compta amb una versió demo gratuïta amb prestacions limitades, però amb la qual ja podrem fer els nostres primers passos en la producció musical.

Cal tenir en compte que aquest programari ens ajuda en la part tècnica, però no la musical. Així que si vols dedicar-te a aquest món, t’ajudarà molt comptar amb certa formació musical.

 

Com produir una cançó amb Pro Tools

Amb Pro Tools podem crear una cançó de manera virtual a través del format MIDI, que permet crear les parts instrumentals d’una cançó directament amb l’ordinador. Per això necessitem un teclat connectat al DAW que reprodueixi el so dels instruments.

Molts compositors i creadors utilitzen MIDI per crear la base d’una cançó i definir la seva estructura. Després, amb el mateix programa de Pro Tools, traslladen la música a la partitura perquè la puguin interpretar músics reals.

També necessitarem un micròfon, una interfície i uns altaveus potents.

El segon pas consisteix a gravar la veu, per la qual cosa necessitarem un micròfon connectat a l’equip.

Amb la música i la veu a punt, el tercer pas serà l’edició: comprovar que el que tenim gravat és correcte, ajustar i corregir els possibles errors.

Amb el so editat, ja podem fer la barreja, que consisteix a processar l’àudio per aconseguir que tots els instruments s’escoltin i s’entenguin correctament.

El pas final és el ‘mastering’, que consisteix a adaptar la cançó perquè soni bé en tot tipus de dispositius i plataformes: CD, Spotify, arxiu per escoltar al mòbil …

Molts artistes han creat música íntegrament amb Pro Tools. La banda DAE va crear amb aquest programari no només el tema ‘Where We’re going’, sinó també el seu videoclip: van fer servir les regions d’àudio per crear una animació en stop motion d’allò més original.

Informació elaborada en col·laboració amb Microfusa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here