Quan el menjar es converteix en el teu pitjor enemic

Una jove pacient diagnosticada amb anorèxia nerviosa en un pis tutelat de la Fundació ITA, especialistes en salut mental (Ana Jiménez)

L’anorèxia i la bulímia són dos dels trastorns alimentaris més comuns entre les dones adolescents i joves, però cada vegada afecta més els homes

Menjar és per a moltes persones un plaer, una activitat social que se sol compartir amb amics i familiars, per exemple, per celebrar alguna festivitat. No obstant això, per a algunes persones menjar, sigui en excés o per contra deixar de fer-ho, pot convertir-se en el seu pitjor malson.

Els trastorns de l’alimentació consisteixen en greus alteracions en les conductes relacionades amb l’alimentació i el control de pes, segons la definició de l’Institut Nacional de la Salut Mental dels Estats Units.

Aquests trastorns tenen conseqüències psicològiques, físiques i socials en les persones que els pateixen. La preocupació per la forma del cos i els esforços per controlar el pes o la quantitat d’aliments que es mengen es troben en la base del desenvolupament d’aquests trastorns.

 

Què són els TCA?

Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) són malalties greus els tractaments de les quals són llargs i complexos perquè una de les característiques habituals de les persones que els sofreixen és que no tenen consciència que les pateixen i, per tant, els falta motivació per demanar ajuda i començar el tractament.

Els TCA són malalties que no responen a una única causa sinó a vàries: són multicausals, segons recull la guia publicada per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) de Catalunya. Això vol que dir hi ha diferents factors de risc que predisposen a les persones a desenvolupar aquest tipus de trastorns.

A més, és possible que aquests trastorns es desenvolupin juntament amb altres malalties com la depressió, l’ansietat o l’addicció a substàncies tòxiques, com l’alcohol o les drogues, que agreugen la seva situació.

 

Anorèxia i bulímia nervioses

Existeix una classificació segons la tipologia dels trastorns de l’alimentació, recollida en el Manual Diagnòstic i Estadístic de les Malalties Mentals de l’Associació Americana de Psiquiatria. El comú denominador d’aquests trastorns és la relació problemàtica amb el menjar, ja sigui per un consum excessiu i desordenat, per la falta d’ingesta d’aliments o per l’obsessió per controlar l’alimentació en general.

 

De tots els tipus de trastorns, l’anorèxia i la bulímia nerviosa són els que més es coneixen, però no per això els més comuns. L’anorèxia es defineix com un trastorn mental que provoca en les persones la necessitat de controlar la ingesta d’aliments i la imatge corporal d’una manera obsessiva i perfeccionista.

En el cas de la bulímia succeeix tot el contrari. Les persones que la pateixen no poden controlar els seus impulsos i ingereixen grans quantitats d’aliments en poca estona. Això es coneix com a “afartament”. El fort sentiment de culpabilitat fa que, en alguns casos, aquestes persones es provoquin a si mateixes el vòmit amb la intenció de compensar tot el que han menjat anteriorment.

Des de l’Associació en Defensa de l’Atenció a l’Anorèxia Nerviosa i Bulímia (ADANER), recorden que els dos trastorns afecten tots dos sexes i poden donar-se en totes les èpoques de la vida. És per això, que centren el seu treball en tallers de prevenció en escoles al costat d’adolescents, famílies, docents i psicòlegs.

 

No és només qüestió de noies

Només a Espanya, unes 400.000 persones pateixen problemes de salut mental relacionats amb l’alimentació i el 90% d’elles són dones, segons la Confederació Salut Mental Espanya. Els trastorns de l’alimentació poden afectar persones de tots dos sexes i de diferents edats. No obstant això, són les dones en edat adolescent les que més sofreixen aquests trastorns, encara que cada vegada és més comú veure trastorns alimentaris en homes joves.

Recentment s’ha vinculat l’addicció a l’exercici físic amb el desenvolupament dels trastorns de l’alimentació, segons recull aquest estudi publicat al gener de 2020 en la revista acadèmica Springer Link. Les persones que practiquen determinats esports en els quals el pes i l’estètica té un paper fonamental, com és el cas del ballet, la natació sincronitzada o la boxa, són més propensos a obsessionar-se amb el seu cos i patir aquests trastorns.

La manera en la qual ens percebem i ens perceben, la imatge que volem donar de nosaltres mateixos i, sobretot, l’ideal estètic actual, són alguns dels aspectes que porten a les persones a sentir insatisfacció amb el seu propi cos. Els mitjans de comunicació, les xarxes socials, la publicitat i el cinema tenen una gran responsabilitat en aquest sentit, perquè acostumen a visibilitzar un cànon de bellesa basat en la primesa.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

COMPARTIR
Article anteriorPer què el gènere influeix en la salut mental?
Article següentTreballa el canvi climàtic a l’aula
Periodista i escriptora. Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament Crític (Universitat Pompeu Fabra). Vinculada al món de la comunicació i la cultura, ha treballat a Bright Expats a Brussel·les, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Ara és redactora de Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here