De què fugen els refugiats?

A Filipines, centenars de persones han hagut d'abandonar les seves cases i desplaçar-se a centres d'evacuació davant l'amenaça de l'Estat Islàmic. (Linus G. Escandor Ii / EFE)

La guerra i la violència són els principals motius que empenyen a milions de persones a fugir

Cada dia, la guerra obliga a milers de famílies a deixar les seves cases. Però els conflictes armats no són l’única causa de desplaçament: la persecució per motius ideològics, la violència als carrers i fins i tot els desastres naturals poden forçar a les persones a abandonar les seves llars.

De vegades, diversos factors es combinen: una mala collita pot agreujar encara més una situació de conflicte. Segons dades de l’Acnur, cada minut 25 persones han de fugir per salvar la seva vida.

 

Guerres i conflictes armats

La guerra civil a Síria és el pitjor conflicte armat dels últims anys: des del 2011, la guerra ha provocat més de 500.000 morts i ha obligat més de 5 milions de persones a desplaçar-se, la meitat de la població siriana.

Existeix una llista molt llarga d’enfrontaments armats que afecten la població de països i regions d’Orient Mitjà: l’Iraq, Afganistan, Líbia, Iemen, Cisjordània, Gaza…

A l’Àfrica, els combats se succeeixen en una desena de països i han originat 20 milions de refugiats a tot el continent.

 

Violència als carrers

Existeix un tipus de violència menys visible però igual de mortífera: la de les bandes de carrer, màfies que amenacen la població i estan disposades a matar per aconseguir el que volen.

Aquest problema afecta nens i joves d’Hondures, El Salvador i Guatemala que es veuen obligats a deixar casa seva (de vegades, fins i tot les seves famílies) per viure fora de perill i assegurar-se un futur.

Persecució per ser i pensar diferent 

Seguint la definició de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats, un refugiat és una persona que ha hagut de fugir del seu país per ser víctima de persecucions per motius de raça, religió, nacionalitat o opinions polítiques.

En alguns països, les persones que pensen diferent de les idees que promulga el govern poden ser perseguides, jutjades i fins i tot empresonades. Moltes decideixen fugir per escapar d’aquesta persecució: són els refugiats polítics.

Alguns membres del col·lectiu LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals) són discriminats per la seva identitat sexual i pateixen persecucions i fins i tot agressions en alguns països.

 

Refugiats climàtics

El canvi climàtic agreuja la crisi de desplaçats que estem vivint.

Les catàstrofes naturals no es poden preveure, però l’escalfament global afecta els patrons del clima i pot fer que els tifons i inundacions siguin més freqüents, o que els períodes de sequera siguin més llargs i severs.

Els habitants d’aquestes zones hauran de marxar per sobreviure, com ja està passant en alguns llocs de l’Oceà Pacífic com les Illes Marshall o Kiribati.

 

L’illa Ebeye és l’illa més poblada de l’atol de Kwajalein a les Illes Marshall: els seus 15.000 habitants podrien haver d’abandonar l’illa si el nivell del mar segueix pujant.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorMigrants, desplaçats interns o refugiats?
Article següentEl Dia Mundial dels Refugiats, marcat pel coronavirus
Llicenciada en Traducció i Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és redactora en cap de Junior Report. Ha treballat a l’Agencia EFE, al diari ARA i com a traductora i periodista 'freelance' en diferents mitjans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here