Els protagonistes del Brexit

El primer ministre Boris Johnson ha estat un dels grans defensors del Brexit des del principi. (Reuters)

El Brexit ha estat un procés llarg amb molts protagonistes, sobretot polítics. Aquestes són les cares més destacades d’un fet inèdit en la història de la Unió Europea: la primera vegada que un país membre vol deixar de ser-ho.

 

1Boris Johnson

Boris Johnson es el líder del Partit Conservador i l’actual primer ministre del Regne Unit. Va prendre el relleu a Theresa May, l’anterior primera ministra, després que es veiés obligada a dimitir per la falta de suport a la seva proposta per al Brexit.

Johnson ha estat un dels principals defensors del Brexit des del principi. Després de guanyar les eleccions generals el mes de desembre del 2019, va aconseguir el suport necessari per aprovar el Brexit al Parlament Britànic.

 

2Theresa May

Theresa May, del Partit Conservador, va ser nomenada primera ministra del Regne Unit després que el seu antecessor, David Cameron, perdés el referèndum del Brexit al juny del 2016.

May va aconseguir definir un Acord de Sortida amb la Unió Europea el mes de novembre del 2018. No obstant això, no va obtenir el suport necessari perquè el Parlament britànic aprovés la seva proposta (fins i tot el seu partit li va girar l’esquena). Es va veure obligada a dimitir i la va succeir Boris Johnson.

 

3Donald Tusk

Va ser president del Consell Europeu fins a finals del 2019 i va tenir un paper fonamental en les negociacions sobre el Brexit. Malgrat que no volia que el Regne Unit sortís de la Unió Europea, ha mostrat sempre una actitud diplomàtica i negociadora.

Juntament amb els representants dels altres 27 països membre de la UE, Tusk ha participat en la redacció dels acords i lleis que definiran la nova relació entre el Regne Unit i la UE.

 

4Michel Barnier

És el cap de l’equip negociador de la Unió Europea per al Brexit. Michel Barnier és un antic ministre francès amb una llarga trajectòria a les institucions europees, i coneix molt bé el funcionament del sector financer al Regne Unit.

Durant les negociacions, un dels seus principals objectius ha estat protegir els drets dels treballadors europeus a les empreses britàniques.

 

5Angela Merkel i Emmanuel Macron

Angela Merkel és la cancellera d’Alemanya i Emmanuel Macron és el president de França, dos dels països més influents de la Unió Europea.

Els governs alemany i francès no volien que el Regne Unit marxés de la UE però, després del referèndum del 2016, han liderat les negociacions per defensar els interessos dels 27 països membre restants.

 

6Nigel Farage

Nigel Farage és un polític anglès del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), que va liderar la campanya per convèncer els britànics que el millor era sortir de la Unió Europea.

El discurs populista de Farage va tenir molt d’èxit i va aconseguir transmetre la idea que, fora de la UE, seria més fàcil limitar l’arribada d’immigrants i que els ciutadans britànics tindrien més opcions de trobar feina o aconseguir una beca.

 

7David Cameron

David Cameron, del Partit Conservador, va convocar el referèndum quan era primer ministre per conèixer l’opinió de la població britànica. Cameron va fer campanya per mantenir-se dins de la Unió Europea, encara que la majoria de membres del seu partit volien el contrari.

Després que la seva opció perdés el referèndum, Cameron va dimitir perquè no comptava amb prou suports dins del seu propi govern. La conservadora Theresa May el va succeir com a primera ministra.

 

8Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon és la primera ministra d’Escòcia, una de les dues regions britàniques que van votar a favor de quedar-se a la Unió Europea.

Amb el resultat del Brexit en contra, Sturgeon va anunciar que convocaria un referèndum d’independència perquè els escocesos poguessin votar si volien separar-se del Regne Unit i així seguir dins d’Europa. Finalment, el referèndum no es va convocar.

Escòcia ja va celebrar un referèndum d’independència el 2014, en el qual van guanyar els partidaris de seguir formant part del Regne Unit (55%).

 

 

9Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn és un polític britànic del Partit Laborista. Ha liderat l’oposició al Brexit des que els conservadors van guanyar el rederèndum per sortir de la Unió Europea al juny del 2016.

Malgrat això, Corbyn no ha sabut convèncer amb el seu discurs i la seva proposta de repetir el referèndum. A les eleccions del desembre del 2019, el Partit Laborista va obtenir un dels pitjors resultats de la seva història i Corbyn es va veure obligat a dimitir.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here