Quina formació necessites per ser actor o actriu?

Representació de "9mm i altres textos" a càrrec d'alumnes d'interpretació. (IT/Jordi Vidal)

El talent és necessari però no suficient: si vols actuar, hauràs de formar-te i especialitzar-te

Per Judith Vives

Ser actor o actriu és el somni de molts joves. Un somni que sovint s’arrossega des de la infància i que genera molts interrogants. I els que volen dedicar-s’hi es pregunten què necessiten per dedicar-se professionalment a la interpretació. Cal tenir cert talent, però a més d’això, és molt important formar-se.

En aquest sentit, l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut de Teatre és un espai de referència on realitzar els estudis superiors d’Art Dramàtic en l’especialitat d’Interpretació.

‘Les dames del perpetu socorrs’, peça realitzada per alumnes de teatre musical. (IT/Jordi Vidal)

El pla d’estudis és de quatre anys acadèmics, i durant aquest temps l’alumne rep els coneixements instrumentals, metodològics, conceptuals i pràctics per esdevenir un professional de la interpretació en qualsevol àmbit de les arts escèniques: teatre, cinema o televisió.

Per accedir als estudis el requisit imprescindible és tenir el títol de Batxillerat en qualsevol de les seves modalitats (o un títol equivalent), o bé haver superat les proves d’accés a la Universitat per a més grans de 25 anys. A més, els aspirants han de superar les proves d’accés a l’Institut del Teatre, que són uns exàmens que inclouen diversos exercicis escrits i pràctics per tal de valorar les capacitats dels futurs alumnes.

  

Quin tipus d’intèrpret vols ser?

L’especialitat d’Interpretació inclou quatre itineraris d’estudi: teatre textual, musical, físic o visual. Els alumnes han de triar l’itinerari que volen cursar des de primer curs.

L’itinerari de teatre de text és aquell en què l’eix de la formació és l’expressió verbal. Pel que fa al teatre musical, els estudis se centren en la combinació de música, cançó, ball i diàlegs. L’itinerari de teatre físic incideix especialment en l’expressió del cos a través del mim, la pantomima i el teatre-dansa, mentre que l’itinerari visual dedica la màxima atenció a l’expressió de l’objecte, ja sigui a través de titelles, ombres o objectes virtuals.

La Commedia dell’arte, una pràctica que porten a terme els estudiants de 2n curs. (IT/Jordi Vidal)

Hi ha diferents assignatures comunes i obligatòries en tots els itineraris entre les quals destaquen les matèries de veu, cant, llenguatge musical o literatura i teoria dramàtica, entre d’altres. A part, l’alumne ha de cursar unes altres assignatures específiques i optatives en funció de l’itinerari escollit.

Amb tot, cal dir que l’aprenentatge de les tècniques d’interpretació bascula entre dos espais clars i diferenciats: l’entrenament actoral on es treballen les qualitats bàsiques de l’actor i les tècniques d’interpretació específiques de cadascun dels itineraris.

Els alumnes acaben d’enfortir els coneixements amb les pràctiques que es realitzen a cada curs i el treball final que han de fer per obtenir el graduat dels estudis on cop superats els quatre cursos acadèmics. En el cas dels alumnes de l’Institut del Teatre, aquests treballs pràctics són especialment enriquidors, ja que els estudiants poden compartir els processos de creació i escenificació amb els companys de les altres especialitats d’art dramàtic que s’estudien al centre, que són l’especialitat d’Escenografia i la de Direcció i dramatúrgia.

‘Litoral’, treball representat per alumnes de 4t. (IT/Jordi Vidal)

Beneficis de la interpretació

Al marge de si un es vol dedicar a la interpretació de manera professional o no, la veritat és que formar-se per actuar (encara que sigui en el grup de teatre de l’institut o de barri) és especialment recomanable.

Amb aquesta activitat potenciem l’expressió oral i corporal així com aprenem a canalitzar les emocions, enfortim la seguretat i l’autoestima, afavorim l’entrenament de la memòria i la concentració, i per descomptat, fomentem la creativitat, l’empatia i el treball en equip.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here