Quins tipus de vacunes existeixen?

Existeixen diversos tipus de vacunes que es diferencien per la seva manera de fabricar-se o de provocar la resposta immune de l'organisme. (Daniel Ricardez / EFE)

Les vacunes immunitzen les persones contra malalties de diferents maneres

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix vacuna com una preparació destinada a generar immunitat contra una malaltia estimulant la producció d’anticossos. Aquests reforcen el sistema immunitari per prevenir malalties: l’entrenen perquè reconegui les amenaces –patògens- i així poder defensar-se.

Les vacunes introdueixen en l’organisme una versió afeblida o destruïda, una quantitat molt petita i segura de patògens -virus, bacteris o microorganismes- o una part del patogen -com ara una proteïna-. Això és l’antigen, un element que el cos reconeix com a estrany i que provoca que el sistema immunitari aprengui a reconèixer-lo i atacar-lo.

A partir d’aquest moment el sistema immune recordarà com defensar-se de manera ràpida i eficient, ja que haurà creat immunitat adquirida. Quan el patogen actiu aparegui, la persona vacunada no emmalaltirà o ho farà de forma més lleu.

 

Tipus de vacunes

Encara que l’objectiu és el mateix, existeixen diferents tipus de vacunes que es distingeixen per diversos motius: la forma en la qual la vacuna es crea o la manera en la qual el sistema immunitari respon al patogen.

Les vacunes de virus vius utilitzen la forma afeblida (o atenuada) del virus. Aquestes vacunes creen una resposta immunitària forta i de llarga durada, ja que són molt semblants a la infecció natural. Tracten malalties com el xarampió, les galteres i la rubèola (triple viral) i la varicel·la (verola). No obstant això, una de les grans limitacions és que necessiten refrigeració, la qual cosa dificulta la seva distribució en països calorosos en vies de desenvolupament.

Les vacunes mortes (inactivades) s’elaboren a partir d’una proteïna o altres petits fragments presos d’un virus o bacteri. S’utilitza la versió morta del patogen que crea la malaltia. La immunitat és menor que les vacunes de virus vius i per això es necessiten diverses dosis que s’administren en diverses tandes (vacunes de reforç). L’hepatitis A, la grip o la ràbia són tractades amb aquesta mena de vacunes.

Les vacunes toxoides contenen una toxina o químic produït per uns certs bacteris. En aquesta mena de vacunes, la immunitat no es crea contra el germen, sinó directament contra la toxina del bacteri. Com altres vacunes, poden ser necessàries dosis de reforç. La diftèria i el tètanus són exemples de malalties tractades per aquesta via.

Per part seva, les vacunes biosintètiques contenen substàncies artificials, fabricades per l’ésser humà, que són molt similars a trossos de virus o bacteris. La vacuna contra l’hepatitis B és un exemple.

 

Les vacunes d’ARN, l’aposta contra el coronavirus

Les vacunes ARN missatger són un nou tipus de vacunes. De moment, no n’hi ha cap d’aquest tipus al mercat, però podria prevenir patologies com la Covid-19. La seva novetat és que, en lloc d’introduir un patogen afeblit, injecta instruccions perquè sigui l’organisme humà el que el produeixi. El cos reconeixeria aquest element com a estrany i es defensaria, per la qual cosa generaria immunitat.

Tot organisme viu conté cèl·lules en les quals hi ha una molècula d’ADN que conté la seva informació. Aquestes cèl·lules estan compostes per sèries de quatre blocs i per un procés d’instruccions per fabricar proteïnes. Les proteïnes són substàncies que determinen la forma i l’estructura de les cèl·lules i, depenent del seu tipus, poden encarregar-se de diverses funcions del cos, com per exemple la defensa de l’organisme o el transport de substàncies com l’oxigen. Com el mateix nom de la vacuna indica, l’ARN seria el missatger entre la informació genètica de l’ADN i el mecanisme de les cèl·lules que sintetitza les proteïnes.

La novetat principal és que a través de la vacuna s’introdueix una seqüència d’ARN amb les instruccions per produir una proteïna amb característiques similars al virus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, en lloc d’injectar el virus afeblit o inactiu directament en el cos. A partir d’aquí, la vacuna funciona igual que la resta: el sistema immune desenvolupa els anticossos específics per combatre aquest element estrany o antigen i, d’aquesta manera, la persona podrà crear immunitat adquirida.

Aquest tipus de vacunes, que actualment estan sent investigades, podrien ser la resposta a la Covid-19, la malària, el VIH i fins i tot alguns tipus de càncer. Les esperances posades en les vacunes d’ARN missatger són altes. Aquestes són segures al no introduir patògens en l’organisme humà, són eficaces, ja que generen una resposta immune sòlida i són ben tolerades per persones sanes, i són fàcils i barates de produir.

Fonts: Maldita, Mediline, OMS, Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here