Reciclar, una acció amb conseqüències positives 

La recollida selectiva de productes ens permet poder reutilitzar els materials amb els quals van ser confeccionats. (Pexels)

Quan el reciclatge estalvia energia, matèries primeres i es creen llocs de feina 

Per Pau Soler Casanovas

Sabies que amb l’energia estalviada amb el material reciclat a Espanya entre 1998 i 2018 es podria mantenir una bombeta encesa durant més de 73 milions d’anys

Reciclar, conjuntament amb reduir el nostre consum i reutilitzar allò que comprem, són accions senzilles que ens permeten cuidar el planeta

El reciclatge no és només beneficiós pel medi ambient. També ho és per a l’economia perquè permet evitar costos de producció de materials; i per a la societat: el procés requereix treballadors per la qual cosa es creen llocs de treball. 

 

Menys energia i matèries primeres

Des de 1998, moment en el qual van aparèixer els primers contenidors grocs i blaus a Espanya, fins avui, al país s’hi han reciclat al voltant de 22,2 milions de tonelades d’envasos. Són dades d’Ecoembes, organització que s’encarrega del reciclatge d’envasos a Espanya. 

Segons els seus càlculs, el reciclatge d’aquests residus ha estalviat el consum de 52,2 milions de MWh d’energia, la quantitat necessària per abastir totes les llars de Catalunya, Aragó i Navarra durant un any. 

Amb el reciclatge també es poden aprofitar matèries primeres per la qual cosa s’evita la seva extracció, transport i tractament. Amb aquest procés es disminueix l’energia emprada per aquestes fases i s’estalvia una gran quantitat de recursos naturals. 

 

Envers el canvi climàtic i la contaminació 

Si es consumeix menys energia, també es disminueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. D’aquesta manera, com indiquen els experts, l’aire estarà més net i menys contaminat. 

Només amb el reciclatge d’envasos des de 1998 fins ara, Ecoembes calcula que s’ha evitat l’emissió de 21,8 milions de tones de CO2 a l’atmosfera

També s’haurien estalviat uns 488,8 milions de metres cúbics d’aigua, és a dir, el consum de tots els espanyols durant dos mesos. 

 

Evitem els abocadors

Les deixalles que acumulen els abocadors poden ser molt contaminants. Als abocadors descontrolats, quan plou, l’aigua arrossega components contaminants que si es filtren en el sòl poden contaminar els rius o els pous subterranis d’aigua dolça. 

Segons un informe de la Comissió Europea del 2019, a Espanya, el 54% de les deixalles acaben als abocadors. La mitjana europea és del 24%. També indiquen que al país hi ha molts abocadors il·legals que no compleixen amb les mesures de seguretat. 

La Comissió ha alertat a Espanya en diverses ocasions sobre la necessitat de solucionar el problema. Va arribar fins i tot a portar el país als tribunals l’any 2015 per no tancar 61 dels que s’havien identificat. L’any 2018, la Comissió va tornar a queixar-se a les autoritats espanyoles sobre la possibilitat que existissin més de 1.000 abocadors il·legals.

Per complir amb els objectius mediambientals de la Unió Europea, la Comissió va proposar, entre d’altres mesures, augmentar els impostos a les empreses que gestionen els abocadors al mateix temps que multar els habitants que no separin les escombraires

 

Llocs de feina 

Per tal que el procés de reciclatge funcioni, es necessita personal que pugui, per exemple, recollir els materials i classificar-los convenientment. 

Segons Ecoembes, el reciclatge d’envasos des de 1998 ha generat 9.400 llocs de feina de forma directa.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here