Tinc la regla: quins mètodes sostenibles puc utilitzar?

La copa menstrual es pot rentar i reutilitzar i disminueix significativament els residus generats durant la regla. (Pixabay)

La copa menstrual és més respectuosa amb el medi ambient que altres sistemes tradicionals, que generen molts residus

Un dels primers dubtes de les adolescents quan tenen la seva primera regla és quin mètode de protecció escollir. Fins ara, tampons i compreses eren gairebé les úniques opcions i també les més presents al mercat.

Però des de fa un temps, altres mètodes alternatius, més revolucionaris i respectuosos amb el medi ambient, s’estan imposant entre les dones, com la copa menstrual o les calcetes absorbents.

 

Mètodes tradicionals

Els tampons i compreses continuen sent els mètodes més utilitzats per les dones quan tenen la regla. Als països occidentals és molt fàcil trobar-los als supermercats, farmàcies, aeroports… Fins i tot existeixen màquines expenedores en alguns lavabos públics! No obstant, a altres països és molt més complex trobar-ne.

Tant les compreses com els tampons són productes d’un sol ús: només es poden fer servir una vegada i per això tenen un impacte molt negatiu sobre el medi ambient.

A més, en molts països es consideren “productes de luxe” en lloc de “primera necessitat”, per la qual tenen un IVA més alt. És el que es coneix com l’impost rosa, que afecta alguns productes d’higiene femenina com les fulles d’afeitar o les tovalloles íntimes.

 

La copa menstrual

La copa menstrual és un mètode eficaç, segur i sostenible, molt més respectuós amb el medi ambient. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi publicat a The Lancet, una prestigiosa revista d’investigació científica.

Per regla general, la copa menstrual està fabricada amb làtex i/o silicona, un material resistent que pot durar anys (reduint així la quantitat de material d’un sol ús).

La diferència fonamental amb els tampons i les compreses és que, en lloc d’absorbir el líquid, la copa l’emmagatzema i després només cal buidar-la, per la qual cosa és reutilitzable. I pot durar fins 10 anys!

 

Calcetes absorbents

En el procés de recerca d’alternatives que permetin reduir la quantitat de residus derivats de la menstruació, han aparegut altres mètodes com les calcetes absorbents.

Es tracta de roba interior fabricada amb un teixit especial capaç d’absorbir el flux menstrual, el flux vaginal i lleus pèrdues d’orina sense necessitat d’utilitzar compreses u altres productes.

Aquestes calcetes són reutilitzables i es poden rentar a la rentadora seguint uns passos molt senzills.

View this post on Instagram

Video➡ Anuncio publicitario braguitas para la mestruación. ——————————————————– Este tipo de bragas protectoras surgen con la intención de mejorar la vida de las mujeres durante la regla. – ¿En qué consisten exactamente? Una ropa interior ecológica ya que está diseñada con tres capas de un tejido súper absorbente para usarse sin ningún otro producto sanitario. Algunas marcas incluyen un pequeño bolsillo en la parte delantera para colocar una almohadilla térmica que ayuda a alivar los dolores en los ovarios. – Dependiendo de la que se elija se puede tener puesta la ropa interior hasta 11 horas seguidas y,luego, a la lavadora. Son resistentes a las manchas, los olores y la mujer que las usa no tiene sensación de humedad. Por lo visto, el flujo pasa por el material absorbente que retiene el líquido y evita que se produzca una pérdida. @fem.unite

A post shared by United women_Empowered women (@fem.unite) on

 

La menstruació en dades

Al 2018 hi havia 3.761.458 milions de dones al món, segons dades del Banc Mundial, i el 26% estava en edat reproductiva. Això significa que 1.800 milions de dones tenen la menstruació cada mes durant un període de dos a set dies.

Els recursos i condicions per a la higiene femenina són un reflex més de la desigualtat al món.  Als països en vies de desenvolupament, moltes dones tenen dificultats econòmiques per consumir aquests productes.

A més, en molts casos s’afegeix la falta d’educació sobre higiene íntima, la qual cosa també té conseqüències sobre la salut d’adolescents i dones. En països com la Índia o Nepal, la regla continua sent un tema tabú i moltes dones són discriminades durant els dies que tenen el període.

La pel·lícula Period. End of Sentence va guanyar aquest any l’Oscar al Millor Curtmetratge Documental i mostra la lluita pacífica d’una comunitat de dones de Nova Delhi (Índia) per acabar amb l’estigmatització que pateixen.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorImproshow: un espectacle únic
Article següentLa fotografia poètica de Horvat
Periodista i escriptora. Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament Crític (Universitat Pompeu Fabra). Vinculada al món de la comunicació i la cultura, ha treballat a Bright Expats a Brussel·les, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Ara és redactora de Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here