Res és gratuït a internet

La informació personal de les teves publicacions s'ha convertit en un gran negoci per a empreses i governs. (iStockphoto)

Algunes plataformes i xarxes socials aparentment no costen diners, però els usuaris acaben pagant amb les seves dades personals

Governs de tot el món i empreses de sectors molt diferents acumulen les dades personals de milions d’internautes: els seus gustos i interessos, les seves opinions polítiques, la seva situació econòmica, el seu estat de salut…

Actualment és gairebé impossible navegar per internet sense que aparegui alguna web o aplicació que demani algun tipus d’informació als usuaris. De fet, les dades personals s’han convertit en la moneda més valorada del món virtual.

Quan ens connectem a internet en una cafeteria, quan comentem un vídeo a Facebook, pengem una fotografia a Instagram o consultem el temps que va a fer el cap de setmana… els servidors d’internet i les pàgines web estan recopilant informació.

Amb cada ‘post’ i cada ‘like’, les xarxes socials recopilen informació sobre els usuaris i les seves preferències. (Oli Scarff / AFP)

Xarxes socials, diaris digitals, fòrums, aplicacions per comprar per internet… No cal pagar per registrar-se a qualsevol d’aquestes plataformes (almenys amb diners).

No obstant això, les empreses que proporcionen aquests serveis ens demanen alguna cosa a canvi: el nostre nom, la nostra edat, el nostre estat civil, el nostre lloc de residència, els nostres gustos i preferències…

Aquesta informació pot semblar poc important, però és molt útil i valuosa pels governants i professionals del màrqueting. Gràcies a aquests detalls, prenen decisions que els beneficien: en una campanya electoral o a l’hora de promocionar productes comercials.

Com controlar el tràfic de dades personals?

La recopilació i venda de dades personals d’usuaris és un problema que preocupa molt a les autoritats, perquè pot suposar una violació del dret a la privadesa.

La Comissió Europea vol que els ciutadans tinguin control sobre la seva pròpia informació, per això prepara lleis per protegir als internautes i castigar a les empreses que utilitzen la informació dels usuaris sense el seu permís.

Facebook s’enfronta a una multa milionària per haver permès la filtració de dades personals dels seus usuaris. (Andrew Harrer / Bloomberg)

Un dels problemes principals és que, quan els usuaris d’una xarxa social o servei digital volen deixar la plataforma, moltes vegades no poden esborrar les seves dades i les empreses segueixen utilitzant-les.

Les noves lleis de protecció de dades volen ajudar als internautes a esborrar les seves dades si marxen d’una xarxa social. Però aquesta tasca no és gens fàcil perquè l’univers digital no té fronteres i la informació salta d’un país a un altre sense control.

A més, només es descobreix una petita part de les irregularitats i la majoria de les denúncies d’usuaris no aconsegueixen resposta. Al món d’internet, els gegants tecnològics com Google, Facebook o Twitter són més poderosos que qualsevol govern.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here