El retrat irònic d’una dama

A través dels seus personatges, Jane Austen reivindicava una dona més independent, que pensava per si mateixa. (Wikipedia)

Es compleixen 200 anys de la mort de Jane Austen, que va aconseguir retratar la societat de la seva època i reivindicar el paper de la dona amb humor

Al 2017 es compleixen 200 anys de la mort de Jane Austen (1775-1817). Va morir molt jove, quan tenia amb prou feines 41 anys, però va deixar un llegat literari molt important del que encara es parla i es discuteix avui dia.

Jane Austen pertanyia a la classe mitjana-alta de la societat anglesa. Era filla d’un reverend i tenia set germans. Va rebre gran part de la seva educació en el cercle familiar: en aquella època, l’educació a casa era el comú per les famílies més riques.

Jane era una noia curiosa i molt observadora: a les seves obres descriu amb humor i ironia els prejudicis i estereotips que existien entre les diferents classes socials de l’època.

Una escriptora comença a néixer

Els primers textos de Jane Austen daten de l’època en què ella era només una adolescent. Tot i que a la seva casa es fomentaven les lletres i la literatura, Jane Austen va viure tota la seva vida aïllada dels escriptors de l’època: no va conèixer a cap d’ells, ni els seus lectors van saber molt d’ella com a autora.

La col·lecció d’obres literàries de Jane Austen inclou sis novel·les i tres novel·les curtes, a més de les seves obres de joventut. Amb ella va néixer un nou estil literari basat en la quotidianitat, el dia a dia de l’autora i elements de la naturalesa.

Part de les crítiques a la seva obra l’acusen de donar una imatge massa tradicional de les dones, que només volen casar-se i ser mestresses de la seva casa. No obstant això, moltes de les seves protagonistes són dones inconformistes que es rebel·len contra les convencions de l’època.

La veritat és que la majoria de les històries de Jane Austen eren històries d’amor. Les seves novel·les narren les aventures i desventures de les noies d’una determinada classe social per trobar un bon marit, perquè era el que la societat esperava d’elles.

Però les protagonistes de les seves històries són sempre dones fortes i intel·ligents, que pensen per elles mateixes i intenten fer-se escoltar en un món on ningú les té en compte.

“La idea que la felicitat d’una persona depengui completament d’una altra resulta fascinant”

JANE AUSTEN

Sentit i Sensibilitat, 1811

La primera novel·la de Jane Austen, Sentit i Sensibilitat, es va publicar sota el nom anònim de ‘Una dona’. Es tracta d’una novel·la costumista que descriu la forma de viure de l’època, però també mostra el masclisme que dominava les relacions de llavors.

Per exemple, l’herència sempre era pel fill (no per les filles) i les dones només podien marxar de casa dels seus pares si es casaven.

Una altra de les seves obres més conegudes, Orgull i Prejudici, relata una història d’amor de dos personatges que han de superar la diferència de classe i les seves diferències personals per estar junts. El desenvolupament personal i l’evolució dels personatges és una característica comú en diverses de les obres de Jane Austen.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here