Saps què és un ‘ghost producer’?

Angel Muñoz, DJ i productor que també exerceix de 'ghost producer' o productor fantasma. (Angel Muñoz)

La figura del productor fantasma es dedica a compondre lletres o música per grans artistes sense posar el seu nom

Per Judith Vives

En el món de la música electrònica, la figura del productor és essencial. En alguns casos s’han convertit en autèntiques estrelles, tant o més coneguts que alguns cantants.

El nom d’un productor va associat a estils i ritmes molt concrets. De la seva creativitat i talent sorgeixen grans èxits per a les pistes de ball que poden donar la volta al món.

En contraposició als productors estrella existeixen els ‘ghost producers’ o productors fantasma, que es dediquen a compondre lletres o mesclar temes per a grans artistes sense que el seu nom aparegui enlloc.

Es tracta d’un perfil que va començar en el món del pop i el hip hop i que ara ha guanyat presència en el món de la música de ball electrònica o EDM i en el techno.

“Hi ha artistes que ja fa temps que actuen i no tenen temps per fer noves produccions, o no volen, o els falta el nivell per seguir destacant… per això contracten a una altra persona perquè els faci les cançons“, explica Angel Muñoz, DJ i productor musical que també exerceix com a ghost producer.

 

Compondre per als DJ més influents

Durant un temps, l’Angel va treballar com a productor de música comercial en una discogràfica britànica per artistes com Tina Charles i actualment es dedica a la producció, creació i disseny de llibreries de sons (loops, samples, presets).

En paral·lel crea els seus propis temes musicals i els penja en xarxes socials per donar-se a conèixer com ghost producer. És així com molts artistes descobreixen nous talents als quals contracten com a productors fantasma.

Les produccions de l’Angel han arribat a alguns dels DJs més top, com Richie Hawtin, Umek, Yellowheads, Mladen Tomic, Sinisa Tamamovic, D-Deck o Ramiro López, entre d’altres.

En aquests casos, l’artista demana al productor fantasma que creï nous temes i produccions en nom seu. Generalment, el ghost producer s’ha d’adaptar a l’estil i a les peticions de l’artista que contracta els seus serveis, encara que a vegades també els donen carta blanca per innovar.

Els noms dels ghost producers no arriben a ser coneguts pel gran públic, ja que solen signar un contracte de confidencialitat. No obstant això, en el seu propi sector aconsegueixen fer-se un nom gràcies al boca-orella. “En el món dels DJs i dels productors, se sap qui es dedica a escriure i produir temes per a altres”, comenta.

El fenomen és tan gran que molts productors es dediquen gairebé en exclusiva a crear anònimament per a altres. La majoria ofereixen els seus serveis en línia: en el perfil de Facebook i Soundcloud de Techno Ghost Producer pots descobrir un productor fantasma que es dedica a crear música per a altres productors.

Aprèn tot el que necessites sobre producció musical i música electrònica en els centres Microfusa, escola amb més de 30 anys d’experiència.

 

Informació elaborada en col·laboració amb Microfusa

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here