“Tinc un somni”

Desenes de milers de persones es van reunir al Memorial de Lincoln (Washington) per escoltar el mític discurs de Martin Luther King: 'I have a Dream'. (Getty)

Es compleixen 55 anys d’un dels discursos més famosos de la historia

El 28 d’agost de 1963, Martin Luther King va encapçalar la Marxa per la Feina i la Llibertat, una manifestació a Washington per reclamar la igualtat de drets laborals per a la gent negra.

Aleshores, Martin Luther King ja era un activista conegut a tot el món per la seva defensa dels drets civils. Feia anys que protestava contra la desigualtat racial a Estats Units i havia participat en múltiples protestes, manifestacions i boicots.

La manifestació de Washington va reunir a més de 250.000 persones i va marcar un abans i un després a la història d’Estats Units. Poc després d’aquesta Marxa es van aprovar lleis contra la segregació racial i es concedia el dret a vot a la població afroamericana.

Però sobretot, aquell dia serà recordat pel discurs de Martin Luther King: ‘I have a dream’ [Tinc un somni] es va convertir en el lema totes aquelles persones que somien amb canviar les coses per viure en un món més just.

 

Uno de los discursos más famosos de la historia… no estaba planeado.Hoy en su Día, recordamos cómo fue que Martin Luther King terminó hablando de su sueño ??????????

Publicada por Pictoline en Lunes, 15 de enero de 2018

Les paraules de Martin Luther King

Recordem alguns dels passatges més emblemàtics d’aquest discurs.

“A dia d’avui és evident que Amèrica no ha complert la seva promesa amb els ciutadans de color. Amèrica ha donat als negres un xec fraudulent, un xec retornat amb les paraules “sense fons”. Però no ens creiem que el banc de la justícia estigui en fallida. No ens creiem que no hi hagi fons disponibles a les arques plenes d’oportunitats d’aquesta gran nació”

“És hora de fer realitat les promeses de democràcia. És hora de sortir de la fosca i desolada vall de la segregació per arribar a l’assolellat camí de la justícia racial. És hora de treure al nostre país dels aiguamolls de la injustícia a la sòlida roca de la germanor”

“Malgrat les dificultats a les quals ens enfrontarem avui i demà, encara tinc un somni. És un somni profundament arrelat al somni americà. Tinc un somni: que un dia aquesta nació es posarà dempeus per viure el veritable significat del seu credo […] que tots els homes són creats iguals”

“Tinc un somni: que un dia els meus quatre fills viuran en un país en el qual no seran jutjats pel color de la seva pell sinó pel seu caràcter”

“Aquesta és la nostra esperança. Aquesta és la fe amb la qual retorno al Sud. Amb aquesta fe podrem tallar de la muntanya de desesperació una pedra d’esperança. Amb aquesta fe podrem transformar els acords que grinyolen de la nostra nació en una bella simfonia de germanor. Amb aquesta fe podrem treballar junts. resar junts, esforçar-nos junts, anar plegats a la presó, lluitar junts per la llibertat, sabent que un dia serem lliures”

Un any després d’aquest discurs, Martin Luther King va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here