Un miler d’estudiants se sumen a la iniciativa Revista Escolar Digital

Redactors junior de l'Escola Pia Santa Anna de Mataró. (¡

El projecte de Junior Report permetrà als estudiants de secundària i batxillerat crear el seu propi diari escolar

La iniciativa Revista Escolar Digital (RED) de, impulsada pel diari per a joves Junior Report, posa en marxa la seva segona edició en la qual una trentena de centres de secundària podran crear els seus propis diaris escolars.

Un total de 32 centres -la meitat dels quals són instituts públics- participaran en aquest projecte que té com a objectiu fomentar el pensament crític i la lectura de premsa entre adolescents.

Per tal d’aconseguir-ho, cada institut desenvolupa un diari escolar en format digital que els mateixos estudiants s’encarreguen d’escriure, dirigir i editar. Així, la redacció està formada íntegrament per alumnes de secundària i batxillerat que actualitzen setmanalment els continguts amb l’ajuda d’un professor i la coordinació d’una periodista professional de Junior Report.

Aquest curs, tots els diaris RED inclouran la secció Quin fake!, en la qual els joves reporters exposaran notícies falses que detectin al seu entorn. “La millor manera d’identificar una notícia falsa és que es posin a la pell d’un periodista”, comenta Alba Fernández Candial, cap de redacció de Junior Report.

Com a redactors junior, els prop de mil estudiants que formen part del projecte RED tindran l’oportunitat de participar en un consell de redacció, entrevistar personalitats i treballar els diferents gèneres periodístics.

Els joves periodistes comptaran amb credencials que els permetran cobrir esdeveniments culturals, socials i esportius i treballaran en xarxa grans temes d’actualitat amb reporters d’altres instituts.

A més, els millors articles RED apareixeran a la portada de Junior Report i podran participar als Premis RED, que reconeixen els millors articles i reportatges publicats durant el curs.

“Gràcies a aquest projecte podrem viure què es fa a la redacció d’un diari, donar la nostra opinió sobre diferents temes i descobrir notícies”, opina Laia Noguera, alumna de 3r d’ESO del col·legi Cor de Maria de Mataró que va ser escollida directora del SOM COR Report.

 

Un projecte que creix

Un total de 32 centres escolars s’uniran al projecte durant el curs 2019-2020, en comparació a les vuit escoles que van participar en la primera edició. A més, enguany el projecte RED creix fora del territori català i suma dues escoles de Madrid i una del País Basc.

A Catalunya, els centres que participen a la segona edició del projecte estan repartits per les comarques del Barcelonès, Maresme, Gironès, Osona, Bages, Baix Penedès, Garraf, Osona, Tarragonès, Vallès Oriental i Occidental.

“RED és un projecte que promou el coneixement de l’entorn cultural i social del col·legi, fomenta l’esperit crític i millora la competència digital i comunicativa de l’alumnat participant”, comenta Montse Paradeda, directora del GEM de Mataró, centre que participa per segon any al projecte RED.

 

L’actualitat entra a l’aula

Revista Escolar Digital (RED) és una iniciativa de Blue Globe Media, empresa especialitzada en productes informatius per al públic infantil i juvenil com el diari Junior Report, que cada setmana tracta un tema d’actualitat i es publica en castellà a La Vanguardia.

A banda dels diaris escolars, Blue Globe Media ha posat en marxa altres iniciatives per introduir el periodisme a l’aula, com els Tallers de Periodisme i Fake News que fomenten la lectura crítica de diaris i ensenyen a identificar notícies falses.

Enguany, la productora ha llançat Junior Report Aula, una sèrie de materials i recursos educatius per treballar l’actualitat a l’aula amb Junior Report: diapositives d’actualitat, fitxes d’activitats, articles periodístics i materials d’educació mediàtica.

El projecte compta amb el suport d’empreses i institucions educatives com Acer for Education, Microsoft, Cloudalia Educació, URL-Blanquerna, LCI Barcelona i Trinity College London, a banda de la Fundació Tr@ms.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here