Una trentena de biblioteques catalanes rebran els Quaderns d’Actualitat de Junior Report

Els Quaderns d'Actualitat desglossen els principals temes d'actualitat global d'una manera didàctica i accessible. (Junior Report)

Els usuaris també podran consultar el ‘Zine’, un format desplegable per a alumnes de primària que explica els grans temes globals de forma lúdica i didàctica

Els usuaris d’una trentena de biblioteques de Catalunya hi trobaran a partir de gener els Quaderns d’Actualitat i els Zine d’Actualitat, una iniciativa de Junior Report que pretén apropar els grans temes d’actualitat global al públic juvenil i infantil.

Els Quaderns i Zines d’Actualitat són dos dels recursos educatius impresos de Junior Report Aula, la plataforma educativa del diari per a joves Júnior Report.

Els Quaderns són publicacions monogràfiques de periodicitat mensual que retraten grans temes d’actualitat de manera didàctica i accessible, desglossant la informació en diferents apartats per a entendre totes les claus informatives: els protagonistes, el context històric, les causes i conseqüències..

Els quaderns també inclouen una versió adaptada de les infografies publicades a Junior Report, a banda d’exercicis de comprensió lectora i activitats de debat per reflexionar sobre els aspectes més controvertits de cada tema.

Cada quadern se centra en un tema d’actualitat, explicat en diferents apartats: protagonistes, cronologia, conceptes clau… (Junior Report)

D’altra banda, els Zine són un recurs imprès destinat a l’alumnat de primària. Es tracta d’una publicació en forma de tríptic desplegable que es converteix en un pòster, la qual cosa permet treballar l’actualitat des d’un punt de vista més lúdic i accessible.

D’aquesta manera, milers d’usuaris de biblioteques públiques podran accedir a aquest recurs educatiu i informatiu en diferents municipis de tot el territori.

“En l’època de la desinformació és important que els joves no donin per vàlida una notícia sense consultar diferents fonts. Les biblioteques són un bon espai per aprendre a contrastar la informació llegint diferents publicacions escrites”, assenyala Francesc Castanyer, director de Blue Globe Media, empresa editora de Júnior Report.

En aquest sentit, els materials didàctics de Júnior Report Aula serveixen com a complement de les notícies publicades i permeten treballar la informació amb els alumnes, fent-los reflexionar sobre l’actualitat i ajudant-los a desenvolupar el seu pensament crític.

 

L’actualitat entra als aules

Junior Report és el diari dels joves lectors. Cada setmana se centra en un tema d’actualitat global perquè els estudiants de secundària puguin entendre què passa en el món.

L’univers Junior Report engloba diferents iniciatives per apropar l’actualitat a les aules. Aquest any s’ha posat en marxa el projecte Junior Report Aula, que ofereix recursos pedagògics sobre l’actualitat elaborats per periodistes i adaptats al currículum educatiu.

Una altra opció per a treballar l’actualitat en classe són els tallers de periodisme i ‘fake news’ . Un equip de periodistes es trasllada als centres de secundària per explicar als alumnes com s’elaboren les notícies i com desenvolupar l’esperit crític per aprendre a distingir la informació veraç de la que no ho és.

Junior Report també ha impulsat el projecte Revista Escolar Digital (RED), una xarxa de diaris escolars gestionats pels mateixos alumnes que compta amb la supervisió d’un equip de periodistes professionals.

La iniciativa pretén mostrar als alumnes com es creen les notícies per a aprendre a ser més crítics amb la informació, alhora que desenvolupen les seves competències lingüístiques, comunicatives i digitals. A la segona edició de RED hi participen més de 30 centres i un miler de redactors junior de tot l’estat.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here