Els videojocs: una porta divertida a l’aprenentatge

Els videojocs permeten aprendre jugant (Pexel)

Els videojocs poden millorar la nostra capacitat de treball en equip, la col·laboració, el pensament crític i la presa de decisions

Per Laura Andrés Tallardà

Els videojocs ens permeten submergir-nos en una realitat paral·lela, transportar-nos a altres mons sense necessitat de moure’ns ni un centímetre. Però, i si poguéssim viatjar des de l’aula i descobrir noves fronteres mentre juguem?

De vegades és important aprendre no només a través de llibres i d’exàmens, sinó també a través d’experiències. Els videojocs permeten explorar i augmentar la motivació dels estudiants.

Cal que les aules siguin portes a l’aprenentatge. Però no ens han de transportar per força a operacions matemàtiques difícils o llargues llistes de vocabulari, sinó que ens poden ajudar a entendre conceptes mentre ens divertim.

Tot plantejant-nos diferents reptes, els videojocs ens poden ajudar a desenvolupar la capacitat resolutiva. Ens obliguen a buscar solucions creatives a problemes diversos, tot un exercici de gimnàstica mental.

 

Un món de blocs

En cada vegada més aules s’empra el Minecraft: Education Edition, de Microsoft. Al món del Minecraft, els usuaris poden utilitzar els elements disponibles per construir allò que vulguin. D’aquesta manera, amb la col·laboració dels jugadors, es basteix un univers paral·lel a la xarxa.

Per donar forma als edificis que hagin imaginat, els usuaris poden fer servir blocs de construcció. Acostumen a tenir forma de cub i n’hi ha de diferents menes: de fusta, de metall o de pedra, entre molts altres. Si es combinen, es poden arribar a aixecar estructures increïbles o fabricar objectes necessaris per avançar en el joc.

No hi ha dos mons iguals i cada cop que s’inicia una partida nova es crea un món nou i diferent. La visió és limitada, però es pot explorar el terreny per anar-hi descobrint poblats de gent, animals, volcans o coves. No hi ha límits al món virtual!

En la seva versió educativa pot ajudar a comprendre, per exemple, com treballen els òrgans del cos, les reaccions químiques i els mecanismes biològics importants.

Podem aprendre a formular algorismes i a programar-los en un entorn visual. El professor pot dirigir el joc i observar com es percep.

Aquest any van tenir lloc els primers Jocs Escolars Minecraft: Education Edition en què van participar 20 centres de les Illes Canàries. Els alumnes van haver de treballar diferents unitats didàctiques amb Minecraft durant el curs. A la final regional es va decidir el col·legi guanyador, que va anar fins a Madrid per participar a la final estatal.

Aquesta primera edició ha estat un programa pilot que ha començat a les Illes Canàries i s’estendrà cap a altres zones del territori espanyol.

El passat 5 de juny, Microsoft va organitzar la primera trobada de videojocs i educació a les seves oficines de Madrid. L’#EduGameDay va reunir més de 130 persones del món de l’educació i de la indústria dels videojocs perquè compartissin una jornada plena d’experiències i de projectes.

A través de diferents activitats com ara xerrades, seminaris i tallers interactius, es va demostrar que l’ús dels videojocs a les aules permet als professors millorar la seva pràctica educativa i fer que els alumnes desenvolupin competències digitals per tal d’afrontar el seu futur professional.

 

Videojocs per millorar les nostres capacitats

Els videojocs poden millorar la nostra capacitat de treball en equip, la col·laboració, el pensament crític i la presa de decisions.

“Només posant tasques al món de Minecraft, ja veig com creix l’interès dels nens”, apunta Tomas Milicka, professor de matemàtiques, en unes declaracions que recull la web de Microsoft.

La primera lliçó va estar dedicada a les fraccions. “La idea era força simple. Primer, vaig construir la nostra escola en el joc i després vaig escriure una tasca a la pissarra a cada classe virtual. Els estudiants havien de passar d’una classe a una altra i fer els exercicis”, afegeix. L’alumne que va trobar les respostes correctes a totes les preguntes va obtenir com a premi no fer els deures.

A Escòcia, els videojocs són emprats com a eina d’aprenentatge, fins i tot en l’educació infantil. The Consolarium és un projecte finançat pel govern escocès, que incentiva l’ús de videojocs a l’aula perquè els nens puguin desenvolupar consciència social i aprendre sobre valors cívics, com el respecte a les persones adultes o el medi ambient.

I tu, t’animes a aprendre amb videojocs?

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here