Viure sense accés a internet

Les dones són les més afectades per la bretxa digital, perquè a més a més de desigualtat en l'accés, pateixen la discriminació de gènere. (ONU)

Només el 58,7% de la població mundial té accés a internet

Per a moltes persones, navegar per internet és una acció quotidiana. A tot el món, però, encara hi ha milions de persones que viuen sense accés a internet.

Aquesta desigualtat en l’accés a internet i les noves tecnologies es coneix com a “bretxa digital” i afecta una part molt important de la població mundial.

Segons dades de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l’agència de Nacions Unides per a la comunicació i les noves tecnologies, tan sols un 58,7% de la població mundial està connectat a internet: més del 85% a les regions desenvolupades (Europa, Amèrica del Nord), però menys del 40% a regions més pobres (com l’Àfrica).

A aquesta desigualtat tecnològica cal afegir-hi la discriminació per gènere, ja que la majoria de persones que no tenen accés a la xarxa són dones.

 

Internet per millorar la vida

Entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Objectiu 9: Indústria, innovació i infraestructura treballa per tal de reduir la bretxa digital i garantir l’accés igualitari a la informació i el coneixement que es transmet per les xarxes.

Les principals raons que expliquen la desigualtat en la connexió a internet estan relacionades amb la falta de recursos econòmics: molts països i regions no disposen d’una infraestructura de telecomunicacions adequada (especialment a les zones rurals).

No obstant això, també és important invertir en la formació de personal qualificat que sàpiga gestionar aquesta infraestructura, fer funcionar els equips de noves tecnologies i, sobretot, transmetre aquest coneixement i habilitats tecnològiques a altres persones.

 

La connexió a internet al món

La desigualtat en l’accés a Internet té conseqüències importants en el desenvolupament social i econòmic de la població d’un país. De fet, el 90% de les persones que no tenen accés a internet viuen a països en vies de desenvolupament.

De la població mundial sense accés a internet, més del 60% viu a la regió d’Àsia-Pacífic i el 18% a l’Àfrica, segons l’últim informe de la UIT.

També a parts del planeta que es consideren més desenvolupades, com els Estats Units, hi ha regions sense connexió a internet. Això provoca un aïllament de la població i sovint n’impedeix el desenvolupament tecnològic.

La classificació dels 10 països amb més mala connexió a internet des de dispositius mòbils són: l’Índia, la Xina, Nigèria, el Pakistan, el Brasil, Bangladesh, Etiòpia, Indonèsia, els Estats Units i la República Democràtica del Congo.

Per posar fi a la bretxa digital, organismes internacionals com les Nacions Unides impulsen programes d’alfabetització digital per tal d’ensenyar a fer servir internet als habitants de les zones més desfavorides per tal de millorar la seva qualitat de vida.

D’altra banda, governs, empreses i organitzacions de la societat civil també treballen per reduir les desigualtats en l’accés a internet. N’és un exemple l’Aliança per a una Internet Assequible (A4AI), que té com a objectiu que tothom pugui accedir a la banda ampla.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorAprendre a detectar ‘fake news’
Article següentLes xarxes socials, una revolució comunicativa
Periodista i escriptora. Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament Crític (Universitat Pompeu Fabra). Vinculada al món de la comunicació i la cultura, ha treballat a Bright Expats a Brussel·les, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Ara és redactora de Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here